Povedzme si úprimne, že kefír je tak trochu kontroverzný nápoj, ktorý jedni milujú a druhí zatracujú, jedni zbožňujú jeho kyslastú chuť a druhým je táto chuť či vôňa dokonca až odporná. Ak patríte k prívržencom kefíru a kefírových nápojov a ak ste ešte nepočuli o tibetských kefírových zrnách, tak som veľmi rada, že mám tú česť Vás s týmto „zázrakom“ z Tibetu zoznámiť.
Kefírové mliečne zrná pochádzajú pôvodom z kaukazských hôr a z opátstva v Tibete a ich história je viac ako 5000 rokov stará. Tieto zrná majú zázračnú moc vyčarovať z obyčajného mlieka mliečny kefír a to za relatívne krátky čas . A ako je všeobecne známe, kefír a kefírové kultúry majú blahodárny vplyv na náš organizmus. Kefír obsahuje živé biokultúry ( rôzne druhy kvasiniek a baktérií), ktoré sú nášmu zdraviu prospešné. Kefír môžu piť dokonca aj ľudia , pre ktorých je mlieko ťažko stráviteľné, pretože kefírové kultúry rozkladajú mliečnu laktózu a tým robia mlieko stráviteľnejším. Hoci má kefír kyslastú chuť, svojím účinkom odkysľuje organizmus, lebo vyvoláva zásaditú reakciu organizmu. Zamedzuje hromadeniu a hnitiu potravy v črevách, udržiava rovnováhu črevnej flóry, podporuje pohyby čriev ( črevnú peristaltiku) a tým zabezpečuje aj pravidelné vyprázdňovanie stolice. Zabraňuje chorobnému premnoženiu mikroorganizmov ( baktérií, kvasiniek a vírusov) v tráviacom trakte a tým posilňuje našu imunitu stimuláciou imunitného systému.
Na čo všetko kefír priaznivo pôsobí a aké ochorenia dokáže jeho pravidelné pitie liečiť? Sú to najmä nervové ochorenia, ochorenia dýchacích ciest, ochorenia žlčníka, pečene, obličiek, žalúdočné a črevné ochorenia, hnačky, zápchy, kožné ochorenia, plesne ( mykózy), candida ( kvasinky), srdcovo- cievne ochorenia, no proste je celá rada ochorení, ktorých priebeh sa pitím kefíru zmierni, alebo sa celkom vyliečia a to práve vďaka stimulujúcemu účinku kefíru na imunitný systém organizmu. Veď ak má človek imunitný systém v dobrom a zdravom stave, tak si potom organizmus dokáže hravo poradiť aj s celým radom už vzniknutých ochorení a dokonca môže zabrániť ich samotnému vzniku. Takisto veľmi veľa chorôb má svoj počiatok v zlom trávení a vyprázdňovaní. Preto, ak zabezpečíme organizmu správne trávenie a pravidelné vyprázdňovanie, ak nedáme škodlivým látkam šancu, aby sa v nás hromadili a rozkladali sa, predídeme tak mnohým chorobám.
Položme si ruku na srdce! V obchodoch kupujeme jogurty ,kefíry , jogurtové a kefírové nápoje v dobrej viere, ako prospievame nášmu zdraviu. Koľko z týchto výrobkov sú však naozaj prírodné produkty bez zbytočných konzervantov, farbív a iných chemických látok ? V lekárňach nakupujeme drahé lieky na podporu imunity (priemyselne vyrobené), pričom ale neodstraňujeme príčinu našej oslabenej imunity, iba do seba umelo dodávame chemické látky na jej „podporu“ a zatiaľ sa nám naskytuje táto jedinečná možnosť ozdravenia nášho organizmu prirodzenou a prírodnou cestou – pitím kefíru získaného kvasením (fermentáciou) mlieka pomocou kefírových zŕn (tzv. tibetskej huby). V konečnom dôsledku teda neprospievame iba nášmu zdraviu, ale ešte aj šetríme naše peňaženky.
Kto nie je na pitie kefíru zvyknutý a chcel by takýto kefír z mliečnej tibetskej huby začať piť, mal by začať postupne, najskôr po lyžičkách. Inak sa môže piť kefír viac krát denne. Po vypití na noc si však treba dôkladne vyčistiť zuby, lebo tieto mliečne baktérie svojim pôsobením na zubnú sklovinu môžu podporiť vznik zubného kazu. (Ako však v konečnom dôsledku každé jedlo a čistenie zubov pred spaním je tiež vlastne samozrejmosť.)
V začiatočných fázach popíjania kefíru sa môžu objaviť rôzne nežiadúce účinky, ako je napríklad hnačka, alebo dokonca vyrážky, ktoré sú prejavom detoxikácie organizmu a zbavovania sa škodlivých látok cez kožu. Tieto príznaky však čoskoro ustúpia a nie sú pravidlom, skôr výnimkou.
Každopádne stojí za to, vyskúšať pitie takéhoto prírodného kefíru. Ja s mojou rodinkou sme sa na to dali a kefír sa stal neoddeliteľnou súčasťou nášho jedálneho lístka. Ja sama som mala roky problémy s vyprázdňovaním a na vlastnej koži som naozaj skúsila a môžem potvrdiť, že pravidelným pitím kefíru sa mi tento problém vyriešil. Kto takéto problémy má, alebo ich pozná, isto mi dá za pravdu, že dokážu riadne znepríjemňovať život a naozaj niet nad pravidelné vyprázdňovanie.
Kefír sa nemusí piť iba samotný, ale môže sa použiť na prípravu rôznych ovocných kokteilov , či konzumovať s hrozienkami, orechmi, musli... Proste každý si ho pripraví ku konzumácii dľa vlastnej chuti a fantázie...
Takže...Na zdravie! :-)
Stanka, dakujem za zaujímavý článok. Veru, nevieme čo kupujeme, často naletíme len na reklamu a pekný obal. Príjemný deň
OdpovedaťOdstrániťTo s tými reklamami máte fakt pravdu, pretože ako čo si budeme rozprávať, veľa ľudí dá jednoducho na ten pekný obal a potom už veľmi nerieši, čo kupujú a tak ďalej. Ako za mňa sú super veci v rámci detoxu a prevencie napríklad finská sauna a tak rôzne. Jednoducho sa snažím chrániť. A ako väčšinou na tieto pseudo doplnky stravy fakt nedám.
OdpovedaťOdstrániť